Bibus Zwevegem

Bouwheer Gemeentebestuur Zwevegem
Bouwjaar 2010

Het gemeentebestuur van Zwevegem wenste in het kader van de centralisering van diverse diensten in een nieuw gemeentehuis, de dienstverlening in de deelgemeenten te blijven garanderen. Vanuit de bibliotheek werd reeds enige tijd gedacht aan een bibliobus om de uitleenposten te vervangen en zo alle deelgemeenten en scholen beter en regelmatiger te bereiken. Zo ontstond het unieke concept van de 'bibus', de roepnaam voor een biblio-informatiebus. Op de 'bibus' worden zowel administratieve service als bibliotheekwerking gecombineerd. De 'bibus' heeft een goed uitgebalanceerd uurschema met 2 zorgvuldig geselecteerde stopplaatsen per deelgemeente, terwijl ook alle scholen en een aantal instellingen worden bezocht.
Voor de openbare onderhandelingsprocedure is een concept voor de inrichting opgemaakt en uitgetekend. Bij uitvoering is in nauwe samenspraak met de constructeur Van Hool de inrichting verder uitgewerkt en als maatwerk uitgevoerd. Er is van bij aanvang gekozen voor transparantie en ruimtegevoel. De busruimte wordt gestructureerd door de 2 balies ( één voor de gemeentelijke service en één voor de bibliotheekwerking) en een nis voor de publieks-PC's, telkens gekenmerkt door een specifiek accentkleur. Bij deze 3 structurerende elementen zorgt ruime beglazing voor natuurlijk licht en zicht : de bezoekers van de 'bibus' kijken uit op de omgeving en van buitenuit ziet men de activiteit op de 'bibus'. De wanden zijn verder maximaal voorzien van rekken met verstelbare legplanken. Witte wanden en plafonds zorgen voor een ruim en luchtig gevoel. De boeken en AVM zorgen voor de kleurrijke invulling. Uiteraard is de 'bibus' toegankelijk voor rolstoelgebruikers dank zij een ingenieus ingewerkt liftsysteem.
Ook de buitenomgeving kan betrokken worden bij de Bibus-werking : met een uitzwaaiende zonnetent wordt in een mum van tijd een overdekte ruimte gecreëerd. Een tafeltje en een stel terrasstoeltjes vervolledigen de buiteninrichting.
De recent ontwikkelde huisstijl, voor de gemeente ontwikkeld door een reclamebureau, is verwerkt in de buitenbeschildering van de bus. Het nieuwe gemeentelijke logo is er gecombineerd met een krachig logo voor de 'bibus': eenvoudig, communicatief en sterk herkenbaar.