Bibliotheek Zwevegem

Bouwheer Gemeentebestuur Zwevegem
Ligging Zwevegem

De gemeente Zwevegem wenste een nieuwe gemeentelijke bibliotheek te realiseren gezien de bestaande uit zijn voegen barstte. In de tuin van het herenhuis, waar de bib gevestigd was, is aansluitend op de achterliggende straat een nieuw project ingepland. De locatie is uitstekend gekozen : de nieuwe bib sluit aan op het sportcentrum, later aangevuld met het nieuw administratief centrum van de gemeente.
Van bij aanvang is gekozen voor flexibiliteit en transparantie. Een sterk beglaasde inkom en beglaasde binnengevels maken van de bib een open huis. De leeszaal, vaak stiefmoederlijk behandeld en afgeïsoleerd van de eigenlijke bib, is hier doelbewust naast de inkom geplaatst. De raamnissen aan de voorgevel vormen aangename leesplekjes met zicht op de straat, de beglazing naar de inkom toe lokt het publiek naar binnen. Achteraf werd ook een computerhoek gerealiseerd : ook hier is gekozen om die te plaatsen in de leeszaal dicht bij de balie. Een langgerokken balie verenigt alle gelijkvloerse ruimtes : de kinder- en jeugdafdeling, de lectuur voor volwassenen, de informatieve boeken en de AVM.
De bib is afgedekt met sheddaken, noordgericht en voorzien van opgaande ramen voor natuurlijke ventilatie. Ze verwijzen naar de talrijke textielfabriekjes in de streek. Noorderlicht zorgt voor een aangename egale dagverlichting en voorkomt opwarming in de zomer. De vloerverwarming garandeert een gelijkmatige en energiezuinige opwarming in de winter.
Naast dit gelijkvloerse open volume is een langwerpig en massief bouwblok ingeplant : op het gelijkvloers is een ruime archiefruimte voorzien aansluitend op de langwerpige balie, de verdieping herbergt de kantoren en een polyvalente zaal, en onder een licht verhoogd hellend dak is met een beperkte bouwkost een polyvalente zolderruimte ondergebracht, die naderhand is ingenomen voor diverse functies (oa. archief van de lokale heemkundige kring, wisselarchief voor de bibus, ed...).
De nieuwe bib is onderhand meer dan 10 jaar jong en bewijst dagdagelijks zijn flexibiliteit. Uitbreiding wordt inbreiding : onlangs is plaatselijk een tussenniveau ingebracht onder het sheddak : een gezellige ruimte met 'zoldergevoel' biedt onderdak als vertelhoek voor de kleinsten.