Design & Build sociale appartementen

gewonnen wedstrijd

Samen met architectenbureau Bart Dehaene en Camino Group wonnen we de wedstrijd voor de Design & Build-procedure voor het realiseren van sociale appartementen in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant voor de komende vier jaar.

De vraag van de procedure bestond erin een voorontwerp van vier basistypes voor sociale appartementen te ontwerpen, alsook een inventieve schakeling ervan. Op basis van 8 ontwerpprincipes ontwikkelden we de 4 basistypes die door hun schakelmogelijkheden inzetbaar zijn op zeer diverse locaties en in de meest wisselende stedenbouwkundige omstandigheden. De galerij die voorziet in de circulatie wordt zo geconcipieerd dat ze verschillende situaties en schakelingen aan kan en dat ze zich architecturaal kan integreren in de specifieke stedenbouwkundige contexten.

Om de haalbaarheid van dit concept te duiden werd een casestudy opgemaakt op de Transfo-site in Zwevegem.

Een gebouw van 20 appartementen werd hier geschakeld en ontworpen binnen het beeldkwaliteitsplan dat gekenmerkt wordt door een rode en witte gevelsteen, aangevuld met betonnen accenten.