Herinrichting kantoren Transfo

Bouwheer Leiedal CV
Ligging Transfostraat Zwevegem
Bouwjaar 2021 - 2022
I.S.M.

Architectuur ism Coussée Goris Huyghe Architecten
Studie technische installaties SDKE

Sinds 2002 staat Sileghem & Partners mee aan de wieg van het behoud en de herbestemming van de voormalige Electriciteitscentrale in Zwevegem. Na onder andere de inrichting van een fuifzaal, de restauratie van daken en watertoren, en de inrichting van een micro-brouwerij, kwam ook de cruciale herinrichting van het “Nieuw Transfogebouw” aan de beurt.
Deze herbestemming past in een meerjaarse enveloppe-financiering van deze belangrijke beschermde site, en wil een aantal aanpasbare tussenvloeren in dit industrieel complex beschikbaar maken als kantoorvloer.
Hierbij is de zorgvuldige inventarisatie en selectie van te bewaren technische installaties een wezenlijk onderdeel van de herbestemmingsstrategie. Het technische verhaal van de verschillende bedrijfsvloeren wordt een leesbare rode draad doorheen het gebouw. De functionalliteit van de Salle des tableaux, Galerie des cables, Salle des arrivées en Salle des disjoncteurs wordt gedocumenteerd in een nauwkeurige restauratie van gekoppelde onderdelen, en integreert zich ongedwongen met de nieuwe kantoorfuncties. Het ritme van de voormalige cellen wordt ingepast in een patroon van nieuwe vergaderzalen, en een aantal cellen worden simpelweg herbruikt als vestiaire of sanitaire ruimte.
Integratie van technische installaties en maximaal herbruik van de historische bouwmaterialen vergden een bijzondere aandacht.
De monumentale gelijkvloerse “Salle des Tableaux” wordt een representatieve ruimte die in een volgende fase verder ingericht wordt als onthaal en expo over Transfo.
Ondertussen kan de activiteit van ondernemers op de nieuwe kantoorvloeren een bijkomende injectie geven aan deze unieke site.