WZC Zonnewende

Bouwen van een Woonzorgcentrum

Bouwheer Senio Living Group
Ligging Aartselaar
Bouwjaar 2017/2018

WZC Zonnewende Aartselaar is een entiteit die behoort tot Senior Living Group. De site gaat terug tot een hotel gebouwd in de jaren 60, dat naderhand omgevormd werd tot een rusthuis.
In 2009 werd een eerste ingreep doorgevoerd : het inkomgeheel met restaurant en leefruimtes op het gelijkvloers werden grondig gerenoveerd en op de onderbenutte 1° verdieping werden een aantal assistentiewoningen gerealiseerd.

In tweede instantie wenste de bouwheer de overgedimensioneerde parking in te nemen voor bijkomende capaciteit zowel in rusthuiskamers als in assistentiewoningen. Inmiddels was ook een RUP op de site ontwikkeld.
Het RUP liet toe langs de drukke A12, de befaamde Boomsesteenweg, 4 bouwlagen te realiseren. In de opdracht boden zich dus diverse uitdagingen aan :
- de nieuwbouw van 4 bouwlagen diende in nauwe verbinding te staan met het bestaande WZC met 2 bouwlagaen
- doorgang voor brandweer en parkeergelegenheid dienden gegarandeerd te blijven
- rusthuiskamers en assistentiewoningen, met elk hun eigen circulatie dienden ingepast te worden, uiteraard met de nodige leefkwaliteit.

Het nieuwe bouwvolume werd met een knik geschakeld aan het bestaande gebouw. Op dit scharnierpunt werd de brandweerdoorgang overbouwd met een leefruimte aansluitend op de 1° verdieping van het bestaande WZC : de 1° verdieping werd op die manier uitgebouwd tot een volledige rusthuisafdeling gespreid over bestaande en nieuwbouw.
Door het nieuwe bouwvolume op te heffen op kolommen, kon een vlot bereikbare gelijkvloerse parking gecreëerd worden.
De assistentiewoningen kregen hun plaats op de 2° en beperktere 3° bouwlaag. Ze hebben hun eigen aparte toegang uitgevend op het scharnierpunt en aansluitend op de overdekte parking. Hun gemeenschappelijke leefruimte op de 3° bouwlaag, gelegen op de hoek van het gebouw aan het scharnierpunt, biedt zicht op het inkomgebeuren en de drukke A12 maar ook een heerlijk verzicht op de omliggende streek met verrassend veel groen.
Door zijn inplanting creëert het nieuwe bouwvolume ook een rustige tuinzone afgeschermd van de drukke Boomsesteenweg.

Intern zijn de assistentiewoningen en rusthuiskamers economisch geschikt langs een gang, die uitwaaiert op een zithoekje met zicht op het scharnierpunt . Op de eerste verdieping wordt dit verlengd in een ruime leefruimte met ruime beglazing en aanpalend overdekt terras.
Het geheel is sober vormgegeven met een onderhoudsvriendelijke materiaalkeuze aansluitend op het bestaande WZC. Op die manier versterken oud en nieuw elkaar om te komen tot een nieuwe entiteit met meerwaarde.