CASTORWEGEL

22 grondgebonden sociale koopwoningen

Bouwheer Zuid-West-Vlaamse Huisvestingsmaatschappij
Ligging Waregem
Bouwjaar 2014 - 2017

Op de rand van de landbouwzone en omringd door groene buitenruimte zijn 39 grondgebonden woningen in 2 bouwfasen ingeplant rond een gelijklopend project van gestapelde woningen.
De verkaveling is weinig vooruitstrevend inzake verdichting en inplanting van de grondgebonden woningen. De duurzaamheid van het project ligt in een nuchtere aanpak van het ontwepr van de woningen.
De woningen in de eerste fase zijn compact vierkant opgevat, voorzien van een verhoogd hellend dak zodat de slaapruimtes hun stek ordentelijk onder het dak vinden. Planmatig zijn er 2 types woningen gebouwd, eentje met de leefruimte overlangs en een met de leefruimte dwars aan de tuinzijde. Ruime beglazing, zowel aan de straat- als aan de tuingevel, en een open plan met geïntegreerde keuken zorgen voor een ruim gevoel en intens contact met de buitenomgeving. De kwaliteit van het ruime en landelijk wonen werd maximaal aangegrepen.
De viergevelwoningen zijn aan elkaar gekoppeld met hun carport en bijhorende tuinberging. Het compacte bouwvolume wordt benadrukt door een éénvormige kleurstelling van parament en dakpannen in gebakken aarde.

Voor de tweede fase werd een variant met platdak ontworpen, even logisch in planorganisatie, maar ietwat strakker gematerialiseerd met een bruine paramentsteen.

Het project is weinig baanbrekend inzake masterplanning en grondgebruik, maar er werd maximaal gebouwd rond de kwaliteiten van een groene stadsrand, gecombineerd met een uiterst efficiënte bouwmethode en bijhorende economische voordelen.