Picanol nv

Trainingscentrum

Bouwheer Picanol nv
Ligging Ieper
Bouwjaar 2013-2014

In opdracht van Picanol, producent van weefmachines, wordt een trainingcenter gebouwd gecombineerd met bijkomende vergaderfaciliteiten.
Het trainingcenter is ingeplant op een langgerekte reststrook tussen bestaande parkeerplaatsen maar wel oordeelkundig gesitueerd rechtover de bestaande showroom.
Op het gelijkvloers biedt een ruime inkom toegang tot een flexibel indeelbare onthaalruimte. Een ruime luifel biedt de mogelijkheid het onthaal bij mooi weer ook buiten te organiseren. De onthaalruimtes worden op het gelijkvloers aangevuld met een 3-tal testruimtes waar klanten een opleiding kan aangeboden worden op een aantal types weefmachines. Gezien de constante nood aan overlegruimtes, al dan niet in functie van onthaal en showroom, zijn op de verdieping een aantal vergaderruimtes gesitueerd.
De heel specifieke situatie van het terrein leidde tot het ontwerp van een karakteristiek langwerpig gebouw. De noordgerichte gevel met zicht op de showroom liet toe alle ruimtes aan deze zijde te voorzien van ruime beglazing, zonder kans op oververhitting. De gesloten zuidgerichte gevel wordt enkel doorbroken door de glazen erker van de trap. De ruim uitkragende luifel herdefinieert de buitenruimte tussen trainingcenter en showroom.
Er is gekozen voor een industrieel gebouw met karakteristieke materialen : de prefabbetonstructuur is afgewerkt met standaard sandwichpanelen in grijs glad beton, de luifel wordt geconstrueerd in gegalvaniseerd staal, enkel plaatselijk is een gevelbekleding voorzien die de link legt met de rechtovergelegen showroom.
Wat verder op het terrein wordt een industriël hal voor het proefdraaien en de verzending van de weefmachines gebouwd, aansluitend op het bestaand industriële complex.