Herbestemming kerkgebouw Bossuit

Artistieke transformatie

Bouwheer Gemeentebestuur Avelgem
Ligging Bossuit (Avelgem)
Bouwjaar 2013
I.S.M.

Ellen Harvey

Avelgem is een landelijke gemeente met amper 9000 inwoners en 6 kerkgebouwen. Een zware last voor een kleine gemeente, in deze tijden van teruglopend kerkbezoek. Een pragmatische burgemeester met sterke visie, en een vooruitziende deken konden elkaar vinden in een waardevolle herbestemming van de kerk in Bossuit. De Sint Amelberga-kerk werd in 2008 aan de eredienst onttrokken na een voorbeeldige zoektocht naar zinvol hergebruik in deze kleine dorpskern, waar het kanaal vanuit de Leie in Kortrijk de Schelde bereikt. De plek is reeds jaren een belangrijk fietsknooppunt, vooral na de toeristische herbestemming van het nabijgelegen historische pompgebouw.
Een internationale wedstrijd resulteerde in een artistieke opdracht voor de Britse, in New York wonende Ellen Harvey, die van het kerkgebouw een grote buitenkamer maakte. In samenwerking met Sileghem & Partners, werd de kerk ontmanteld tot op het metselwerk. De torenspits werd geveld, maar de klokken zullen blijven luiden.
Het interieur van de kerk werd leeggemaakt en gevloerd met een prachtige gegoten terrazzovloer. Het patroon van de vloer is een afspiegeling van de schaduw die de gebombardeerde kerk na de eerste wereldoorlog zou kunnen werpen op de vloer. Doorheen het schaduwpatroon schemert de structuur van het voormalige kerkgewelf en van de biechtstoelen en altaren. Hiermee wil de kunstenares de kerk en haar geschiedenis teruggeven aan de gemeenschap, eerder dan ze te vervreemden tot een museaal artistiek artefact voor toevallige bezoekers.
De nieuwe buitenkamer is een aantrekkingspool geworden voor de meest diverse activiteiten. Een ambient muziekconcert, een lokale markt, een fietszegening, het kan weer allemaal.
De gemeente Avelgem was met dit project een van de drie laureaten die eind 2016 bekroond werd met de Prijs Wivina Demeester voor Excellent Bouwheerschap 2016.