NV Bekaert SA - kantoorgebouw

Kantoor

Bouwheer Bekaert NV
Ligging Zwevegem
Bouwjaar 2011-2012
I.S.M.

BURO II & ARCHI+I

Bekaert opteerde voor dit kantoorgebouw van bij aanvang voor een inplanting in symbiose met het tegenovergelegen Bekaert Technology Center (BTC).
Daarom werd het gebouw ingeplant dwars op de bestaande openbare weg zodat er communicatie ontstond zowel naar het industriegebied Esser aan ene zijde als naar BTC aan de andere zijde. De configuratie van het terrein leidde tot een knik in het gebouw : in de oksel van deze knik werd de inkompartij ingeplant. Een “Penthouse” herbergt een eetruimte en een bijkomende vergaderruimte met aanpalende dakterrassen en daktuin.

Beide kantoorvleugels werden geconcipieerd met een centrale 'dienstenkern' en kantoorruimte aan beide langsgevels. De kantoorruimte werd gemoduleerd op een ritme van 3,60m. : de afgesloten kantoren en vergaderzalen zijn ingeplant dicht bij de inkomzone, de landschapskantoren situeren zich dan eerder op het uiteinde van de vleugels met zicht op de sterk beglaasde kopgevels.
Het gemoduleerde schema werd rigoureus doorgetrokken in een eenvoudige bouwkundig concept : een skeletbouw werd bekleed met sierbeton-sandwichpanelen op de langsgevels en afgewerkt met sterk beglaasde vliesgevels op de koppen kant Esser en BTC.

Extern is het gebouw grijs / zwart afgewerkt met sierbeton en gelakte alu-bekleding. Intern voert wit de hoofdtoon. Het tapijt heeft een warme zwart-bruine toets. Transparante flexibele tussenwanden vormen de kantoorruimtes.

Van bij aanvang werd geopteerd om alternatieve energieconcepten af te toetsen : uiteindelijk werd gekozen voor betonkernactivering voor de basisverwarming en –koeling, aangevuld met ventiloconvectoren.

Omdat de interne warmtelast van een kantoorgebouw aanzienlijk is, diende oververhitting door bezonning ten allen prijze vermeden te worden : daarom werd gekozen voor een zeer performante buitenzonnewering met alu-lamellen. Op de grote beglaasde gevels werd dit aangevuld met een voorzetgevel in geweven inoxgaas : dit gaas is sterk zonnewerend en legt de link met de producten die Bekaert produceert : staaldraad van hoge kwaliteit.