16 sociale woningen - Zwevegem

Bouwheer Eigen Haard CV
Ligging Zwevegem
Bouwjaar 1999-2002

De sociale bouwmaatschappij Eigen Haard cv werd door het plaatselijke OCMW aangesproken om sociale woongelegenheden te realiseren voor OCMW-klanten. Palend aan de eigendom van het OCMW was een pand beschikbaar voor de realisatie van een woonproject: dicht bij het OCMW en toch los daarvan konden mensen enigszins begeleid wonen.
Het langwerpig bouwvolume is gelegen in een smalle steeg, eerder een voetweg dan een echte straat. De andere zijde van het pand paalt aan de tuin van het OCMW. Het behoud van de geknotte linden op de tuingrens, en het overbruggen van een niveauverschil naar de tuin, waren randvoorwaarden voor de achtergevel.
Van bij aanvang is een volume het lessenaarsdak voorgesteld, laag aan de kant van het smalle straatje, hoog naar de open ruimte van de OCMW-tuin toe. In dit volume is op het gelijkvloers een klein appartement met één slaapkamer gesitueerd. Op de verdieping is een duplex-studio ondergebracht waarbij de slaapruimte bereikbaar is met een interne trap vanuit de leefruimte. Door deze superpositie konden 2 × 8 studio's gerealiseerd worden.
Omwille van het visueel contact met het OCMW is de inkom van de woongelegenheden aan de tuinzijde geplaatst. De rij knotlinden was de aanleiding om een pad te realiseren met 4 gecombineerde inkompartijen: 2 gelijkvloerse en 2 op de verdieping, telkens bereikbaar met een open stalen trap. Het pad met de 4 publieke trappen vormt dan ook de ruggegraat waarop het bouwvolume met lessenaarsdak is geënt.