Spes Nostra ASO / TSO-BSO

schoolgebouw

Bouwheer vzw Instituut Spes Nostra
Ligging Heule
Bouwjaar 2014-...

De VZW Spes Nostra organiseert in Heule zowel kleuter, lager als secundair onderwijs. De verschillende afdelingen van de school situeren zich heel nabij aan elkaar in het centrum van deze middelgrote Kortrijkse deelgemeente.
Door een sterke demografische groei kampt vooral de secundaire afdeling stilaan met plaatsgebrek. Aankoop van een aantal panden zorgde ervoor dat zowat een volledig bouwblok eigendom werd van de school.
Het ontwerp voor een nieuwe afdeling moet een evenwicht vinden tussen het maximaliseren van bruikbare oppervlakte, en het zoeken naar open ruimtes voor de campus. Vooral de zeer beperkte breedte van de Koffiestraat, en de strategische ligging van de straathoek op de invalsweg van op de ring waren sturend voor de volumeopbouw.
Naast het behoedzaam inplanten van volumes, wordt het installeren van een heldere circulatie primordiaal voor het functioneren van deze organisch gegroeide infrastructuur.
Binnen de gelimiteerde budgetten van de Agion-subsidiƫring wordt gezocht naar een leesbare, rustige architectuur met een rationele strukturele opbouw. De omhulling van de campus aan straatzijde schrijft zich in, in het coloriet van de omliggende baksteenbebouwing. De insnijding voor de open speelplaats wil maximaal licht capteren en is daarom uitgevoerd in witte baksteen en glad wit beton. De binnenhof geeft niet alleen licht en lucht aan de omliggende klassen, maar gunt ook de kleine woningen aan de straatzijde voldoende zuiderzon.