Kappaert

Nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen voor buitengewoon lager onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en vakantiewerking

Bouwheer Gemeentebestuur Zwevegem
Ligging Zwevegem
Bouwjaar 2023-2025
Ontwerper

BDR Bureau ° Carton123

Voor de realisatie van een creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus deed het lokaal bestuur Zwevegem mee aan de open oproep van Vlaams Bouwmeester. 48 ontwerpteams schreven zich hiervoor in. Drie teams werden op basis van referenties geselecteerd en mochten een eerste ontwerp voorleggen. Na ruim beraad bij de betrokken partijen, en in overleg met de Vlaams Bouwmeester, koos de gemeente Zwevegem ervoor om de komende jaren samen te werken met de tijdelijke vereniging BDR – Carton123 architecten.

BDR-Carton123 Architecten is een internationale samenwerking van BDR uit Turijn, Carton123 architecten uit Brussel en Joost Emmerik, een landschapsarchitect uit Rotterdam. De ontwerpers deden een beroep op de onderzoeksgroep Research[x]Design van KU Leuven voor de expertise rond buitengewoon onderwijs en autisme. Ook voor mobiliteit riepen ze externe expertise in en voor stabiliteit gingen ze te rade bij het Zwevegemse bureau Sileghem & Partners. De studie met betrekking tot de technieken (verwarming, ventilatie,…) zal uitgevoerd worden door het bureau STir uit Dilbeek.

Het project nam deel aan de architectuurbiënnale van Venetië 2023.

Beton zal een beeldbepalende rol spelen in de realisatie, met accenten in de gevel en een luifel in rood architectonisch beton, evenals een betonnen draagstructuur in kruisvorm voor de overdekte ruimte en een betonnen plint die ook zitbanken vormt.