Hogeweg SOGent

Sociaal wonen

Bouwheer Durabrik - Mevaco
Ligging Gent
Bouwjaar 2016-2020
Ontwerper

Architecten META – Els Claessens en Tania Vandenbussche – Bart Dehaene

Uit de website van SOGent:

_“Het project Zeemanstuin is een nieuw woonproject op fietsafstand van het centrum van Gent. Samen met verschillende partners realiseert sogent er 329 woningen rond een centraal park. In dat park werden twee grafheuvels uit de Bronstijd gereconstrueerd.
Van de 109 budgetwoningen die sogent voor haar rekening neemt, worden er twee gerealiseerd binnen het project van de Stedelijke Woonkavels. Voor de 107 andere woningen ging sogent op zoek naar een private partner en lanceerde daarvoor begin 2013 de selectie- en toewijzingsprocedure. Twee teams van architecten en ontwikkelaars stelden zich kandidaat. Op basis van de kwaliteit van het projectvoorstel, de projectaanpak en het financieel voorstel rangschikte sogent in het najaar van 2013 het team van Durabrik en Mevaco als meest geschikte kandidaat. Na verdere onderhandelingen ondertekenden sogent, Durabrik en Mevaco in maart 2014 de samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van 53 ééngezinswoningen met tuin, 54 appartementen en een semi-ondergrondse parkeergarage met 16 staanplaatsen.

Subtiele diversiteit

Voor de realisatie van de woningen en appartementen werkt het team van Durabrik en Mevaco samen met META architectuurbureau, Architectuurbureau Bart Dehaene, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, Energie & Milieustudiebureau Samson en Sileghem & Partners architecten en ingenieurs. Dankzij de verscheidenheid aan architecten getuigt het ontwerp van een rijke, maar harmonieuze diversiteit. Geen twee woningen zijn identiek, kleine accenten in de architectuur zorgen voor een identiteit voor elke woning. Deze subtiele diversiteit is een aandachtspunt in het volledige project.”_

In de stabiliteitsstudie is vooral de aandacht aan preciese detaillering van bijzonder belang. De eenvoudige maar verfijnde bouwdetails dienen de subtiele verschillen tussen de ontwerpen te volgen. Aansluitingen van bouwvolumes, gemene muren, dekstenen en betonelementen worden zorgvuldig, met elke architect afzonderlijk ontworpen.

OP heden zijn ca 70 van de 107 eenheden gerealiseerd.