Villa Ferrant

seniorenflats

Bouwheer Arta Building BVBA
Ligging Ronse
Bouwjaar 2012-2014
Ontwerper

arch. Demeestere + Garmyn & Partners

Stabiliteitsstudie voor restauratie van Villa Ferrant (een beschermd gebouw uit het interbellum, ontworpen door voormalig stadsarchitect Albert Massez) en voor een nieuwbouwproject van 20 seniorenflats, verdeeld over 4 bouwlagen, die gebouwd werden in de tuin die gelegen is achter de villa.
Wegens de extreem slechte en weinig draagkrachtige ondergrond, typerend voor het centrum van Ronse, was het noodzakelijk de nieuwbouw - ondanks de volledige onderkeldering - op palen te funderen. De kelderverdieping, waarin 10 autostaanplaatsen ondergebracht worden, werd opgevat als een betonnen kuip. De bovenbouw, 4 verdiepingen hoog, werd gerealiseerd met dragende wanden in kalkzandsteenelementen, ontdubbeld omwille van akoestische eisen, en voorgespannen betongewelven.
De lift- en trappenkern, welke ingeplant werd tussen de villa en de nieuwbouw, werd samen met de toegangspasserelle tot de flats buiten het beschermd volume gehouden, en gerealiseerd in een combinatie van ter plaatse gestort grijs beton, wit gezuurd sierbeton, en crépi. De individuele terrassen, ook in wit gezuurd sierbeton, steunen af op de gevel, en op een structuur in gegalvaniseerd profielstaal, welke ook fungeert als ondersteuning voor de mobiele schuifwanden.