Kaai 24

gemengd woonproject

Bouwheer AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent
Ligging Gent
Bouwjaar 2022-2024
Ontwerper

DBLV architecten

Het woonproject KAAI 24 maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject 'De Nieuwe Voorhaven' op de Muide, waarmee de beschermde industriële site rondom de havenloodsen aan de Voorhavenkaai wordt herontwikkeld.
KAAI 24 wordt gerealiseerd op het terrein van de voormalige Loods 24 aan de Voorhavenlaan en bevat een 20-tal sociale en rolstoelaangepaste wooneenheden, een 50-tal bescheiden wooneenheden, een parkeerlaag en een gemeenschappelijke polyvalente zaal met buitenruimte.

Gezien een duidelijke wil tot rationalisatie van de structuur, enerzijds door een eenvoudige rechttoe-rechtaan-layout, en anderzijds door een belangrijke repetitie, werden deze aspecten van het ontwerp ingezet in functie van het beheersen van de bouwkost.
De stabiliteitsstudie had hier aldus tot doel een rationele economische structuur te ontwerpen, die er in slaagt de evidente verzorgde eenvoud uit te stralen die de architectuur in zich heeft, en waarbij in grote mate gerekend wordt op de subtiliteit van de oplossingen en de zorg voor de detaillering.