Sporthal Rhizo

Herbouw sporthal voor toestelturnen

Bouwheer Scholengroep RHIZO Kortrijk
Ligging Deken Camerlyncklaan Kortrijk
Bouwjaar 2019-2020

Na een tragisch ongeluk met een gevallen torenkraan diende een sportzaal herbouwd op de campus Sint Theresia van de Rhizo scholengroep. De bestaande zaal was verwoest, een aanpalende waardevolle luifel leek beschadigd. Sileghem & Partners begeleidde de school bij het technisch onderzoek naar herbruikbaarheid van de aanpalende constructies en bij de herbouw van de verloren sportzaal.

HERBOUW
Om verzekeringsredenen diende de nieuwe zaal binnen een afgelijnd budget en een minimale bouwperiode gebouwd. De sloop en de heropbouw van de sportzaal werden samen met de bijhorende renovaties van de aanpalende danszaal geraliseerd in ca 12 maand.(aug 2018 tot sept 2019)
De beschadigde luifel kon hersteld worden, en vormde het verbindende element tussen de nieuwe zaal en een bestaande overdekte speelplaats.
De turnhall werd herbouwd als een industriële betonconstructie met geprefabriceerde betonkolommen en gelamelleerde houten liggers. Het ontwerp voorziet een ruime beglazing naar de aanpalende speelplaatsen. De bank aan het grote raam laat leerlingen en bezoekers genieten van de acrobatieën van de LO-leerlingen van Rhizo.
Tegelijk met de heropbouw van de sportzaal, werd een aanpalende oefen-danszaal met bijhorende kleedkamers en douches gerenoveerd. Deze waren bij het ongeval beschadigd.

TECHNIEK
Het gebouw is onderdeel van een uitgebreide schoolsite, en paalt aan een stooklokaal met een hoog vermogen, geschikt voor verwarming van het hoofdgebouw dat 7 bouwlagen telt. Het ontwerp van de technieken koppelt een haalbare basisinvestering, met een visie op duurzaamheid. Er wordt gebruik gemaakt van ketelwater van de bestaande stookplaats voor verwarming van ventilatielucht van de grote zaal en voor voeding van radiatoren in de kleinere dienstruimtes. Luchtdebieten en afmeting van radiatoren worden maximaal afgestemd op de mogelijkheid om met lage temperatuur te verwarmen. Een toekomstige overschakeling op warmtepompen blijft aldus mogelijk.
Voor de productie van sanitair warmwater, wordt gebruik gemaakt van een klein aardgasketeltje, teneinde de transmissieverliezen te beperken.

INTERIEUR
De sfeer van de zaal wordt bepaald door de eenvoud van de industriële materialen. Het betongrijs wordt aangevuld met een fris wit, akoestisch dempend steeldeck-plafond en een samenstel van warme houten dakelementen. Gelamelleerde houten spanten en multiplex uitbekleding van daklichten werden ietwat speelser uitgetekend en zorgen voor een onverwachte wending in het stramien.

Binnen het compacte programma van kleedkamers en sanitair werd nog plaats gemaakt voor een strategisch ingeplant bezoekersbalkon.
Het geheel wordt afgekruid met een pittige kleurenkeuze van matten en toestellen.

Met eenvoudige middelen werd een clubsfeer in de danszaal geïntroduceerd.