Spes Nostra Wetenschapslokalen

Inrichting wetenschapslokalen en studielabo's

Bouwheer Instituut Spes Nostra Heule
Ligging Mellestraat Heule
Bouwjaar 2019-2020

De A-stroom van de middelbare school Spes Nostra in Heule was dringend toe aan nieuwe wetenschapslokalen. Niet alleen waren de oude lokalen technisch voorbijgestreefd en versleten. De lokalen waren niet meer geschikt voor nieuwe lesvormen en lieten onvoldoende vrijheid in opstelling en gebruik.
Twee verdiepingen, samen goed voor ca 400m2 nuttige oppervlakte, dienden volledig gestript en gereorganiseerd. Om voldoende flexibele ruimte te creëren moesten een aantal dragende wanden vervangen worden door stalen liggers boven een bestaande leskeuken. Een werkje dat tijdens het schoolverlof diende geklaard.
Door een verscheidenheid aan labo-opstellingen werd een maximale variatie aan lesmogelijkheden aangeboden. Klassieke instructieconfiguraties kunnen gecombineerd met individueel of groepswerk aan de labotafels. De tussenliggende voorbereidingslokalen van de leerkrachten werden deels beglaasd geconcpieerd : ze zijn fysiek en visueel afsluitbaar, maar kunnen evengoed als scharnier tussen de leslokalen ingezet worden. Op die manier kunnen traditonele lesopstellingen afgewisseld met co-teaching-technieken voor grotere klasgroepen.
De functionele vereisten werden gecombineerd met de heldere sfeer van een labo, en met een zekere huiselijkheid van de klaslokalen die ook in de rest van de campus heerst.