Kunstencentrum Vooruit

UITVOERING MASTERPLAN

Bouwheer Kunstencentrum "Vooruit" VZW
Ligging Gent, Sint-Pietersnieuwstraat
Bouwjaar 2012-2013
Ontwerper

D.I.A.L. Architects

Kunstencentrum VOORUIT is een eigenzinnig, dynamisch cultuurcentrum dat een ambitieus en strikt Masterplan combineert met de zoektocht naar vooruitstrevende concepten.
In een aaneensluitende periode van werkzaamheden – telkens ingepast in een doorlopende programmatie van het cultuurhuis – werd een stadsterras en fietsparking gebouwd, werd een uitbreiding van vestiaires en sanitair onder het historische gebouw geschoven, en werd een kantoorverdieping gebouwd bovenop het aanpalende COOP-gebouw.
Aansluitend hieraan staat een forse ingreep in de toegangszone op het programma, en wordt de naastliggende “snoepwinkel” omgebouwd tot annex voor residerende kuntenaars.

TERRAS EN FIETSPARKING :
Een buitenterras voor het VOORUIT-cafe wordt hier gecombineerd met twee lagen ondergronds fietsparkeren. Architect Geert Pauwels van D.I.A.L. architects ontwierp een extraverte constructie die met semi-prefabmiddelen werd gerealiseerd in een uitsterst korte bouwperiode.
Naast de ingenieuze opbouw van de zichtbare betonstructuur werd vooral aandacht besteed aan de spectaculaire doorbraak van de 80cm dikke zijgevel van het bestaande gebouw, die ondersteund werd door een stalen portiek dat zich voegt naar de grafische elementen van het iconische VOORUIT-gebouw. Het schadeloos uitbreken van dit muurdeel en het bijhorend schoren van de muur met behoud van alle binnendecoratie waren bijzondere opdrachten. De stalen vluchttrap-constructie werd ineens als verticale tuin vormgegeven, en werd aldus met zorg gedetailleerd als een soort stadsmeubel.

KANTOOR OP HET DAK
De kantoorfuncties in VOORUIT waren stiefmoederlijk her en der in de gebouwen ondergebracht, en verdienden een behoorlijke huisvesting in het voormalige COOP-warenhuisgebouw, dat volledig werd gestript tot op de betonstructuur en in één beweging uitgebreid met een dakverdieping met stadstuin. De bestaande betonconstructie werd grondig gescreend voor herbruik, onderging de nodige betonherstelllingen, en kreeg een gepaste bekroning met een mooie houten dakstructuur. De gedurfde dialoog met de beschermde gebouwen van VOORUIT was een uitdagende constante gedurende het ontwerp- en uitvoeringsproces.

ONTHAAL ONDER DE VOORUIT
Voor de noodzakelijke uitbreiding van onthaal, ticketing en sanitairen van de concertzaal aan de waterkant bleek enkel nog ruimte beschikbaar onder het achterliggende gebouw. Hiervoor diende uitgegraven tussen en onder de bestaande paalfunderingen. Sloping, schoring en uitgraving onder dit loodzware gebouw waren complex, maar werden schadeloos en binnen tijdslimieten uitgevoerd.

SNOEPWINKEL ALS RESIDENTIE
De gevel van de voormalige Snoepwinkel “Temmerman” is een icoon voor de Gentenaar, en zal in de herbouw van het achterliggende gebouw behouden worden. Een volledige onderkeldering en een massief-houtbouw-structuur zullen plaats bieden voor extra studio’s voor residenten. Het ontwerp is aanbesteed en wordt uitgevoerd in het najaar van 2017.