Transfo Zwevegem

Restauratie en herbestemming beschermde elektriciteitscentrale

Bouwheer Gemeentebestuur Zwevegem
Ligging Zwevegem
Bouwjaar 2010
Ontwerper

Coussée & Goris architecten

In een jarenlange samenwerking, werden in nauwe samenwerking met Coussée en Goris Architecten, meerdere deelprojecten ontworpen en gerealiseerd.De complexe structuren met baksteen, staal en beton vergen een minutieuze bouwkundige en stabiliteistechnische aanpak, waarbij het erfgoed-aspect telkens bovendrijft als sturende factor.
De monumentale machinehall werd voorzien van een bijkomende stalen passerelle in het kader van rolstoeltoegankelijk bezoeken van de site en haar gebouwen. De passerelle werd als een discrete aanwezigheid gedimensioneerd en verankerd aan de bestaande staalstructuur.
In het Transfogebouw, dienden een aantal logistieke ingrepen uitgevoerd, om alle verdiepingen behoorlijk bereikbaar te maken. Een prefab-noodtrap en bijhorende lift werden tussen de bestaande metselwerkstructuren geschoven, en een deel verdiepingsvloer werd gesloopt en herbouwd om sanitaire voorzieningen op de juiste locatie te bekomen.
Een nieuw rolbrug, lopend op de bestaande rolweg, zorgt voor een volledige beleverbaarheid van de zaal voor catering en podiumstukken.
Deze ingrepen maakten van de monumentale hal een vlot functionerende evenementenzaal.Een belangijke stap in de herbestemming van Transfo.

In volgende fasen wordt het Transfogebouw voorbereid als casco-ruimte voor bedrijven.Ook hier wordt samen met Coussée en Goris gewerkt aan een frisse herwaardering van dit unieke Erfgoed.