Sportzaal Ieper

sportzaal

Bouwheer GO! en Stad Ieper
Ligging Ieper
Bouwjaar 2018-2019
I.S.M.

ism Arch Jose Dedeurwaerder

GO! en de Stad Ieper slaan de handen ineen om een sportzaal te bouwen voor een gemengd gebruik door de aanpalende GO!-school en door lokale sportclubs.
Er diende een fors volume ingeplant op het uiteinde van een bouwblok van schoolgebouwen, palend aan de historische grachtengordel rond Ieper. In afwijking van het strak orthogonaal ritme van de schoolgebouwen, is geopteerd het gebouw mee te kantelen met de richting van de omschrijvende wegen.

Bouwvolume
De sporthal is onvermijdelijk een dominant volume, dat enige integratie in de stedelijke omgeving verdient. Twee lage sokkels voor technische ruimtes en kleedkamers bouwen het hoofdvolume af en laten een vriendelijke benadering van het volume toe.

Functionalliteit
De zaal zelf is vlot opdeelbaar in 3 afzonderlijk bruikbare zaaldelen die gemarkeerd worden door 3 bovendakse uitbouwen, met een meervoudig doel :
- de spantstructuur zit verwerkt in de bovendakse uitbouwen zodat voor de rest van het gebouw de plafondhoogte kan beperkt worden tot de vereiste nuttige hoogte
- in het volume van de bovendakse uitbouwen verlopen de leidingen voor technieken en zijn de scheidingsgordijnen van de verschillende zalen verwerkt
- de bovendakse uitbouwen zijn aan de noordzijde transparant afgewerkt met polycarbonaatplaten wat ervoor zorgt dat de 3 delen van de zaal elk van natuurlijk noorderlicht genieten

Circulatie :
De opengewerkte inkom vormt een visuele link tussen straat en sportzaal. Het lage volume aan de rechterzijde herbergt alle sanitaire en kleedruimtes. De circulatieruimte biedt onafhankelijk toegang tot de 3 onderdelen van de zaal.
Ook de berging sportmateriaal is bereikbaar vanuit de 3 delen van de zaal.

Beleving en daglichttoetreding
Er werd grote aandacht besteed aan de beleving van het gebouw zowel van binnenuit als aan de buitenzijde. De ramen in de gang van de kleedkamers laat op diverse plaatsen zicht toe op de activiteiten in de zalen. De 2 zalen op de kopgevels beschikken eveneens over beperkte raampartijen met zicht op de groene buitenomgeving. Tot slot zorgen de 3 bovendakse uitbouwen voor aangenaam egaal noorderlicht gespreid over de volledige zaal maar ook bij opsplitsing in de 3 kleinere zalen.

Materialen voor binnenafwerking worden gekozen op hun functionalliteiten :
- robuuste prefabbeton-wanden, waar nodig afgewerkt met betegeling
- akoestische dempende pladonds en wanden boven raamhoogte, uitgevoerd in wit houtwolcement
- een hoogwaardige PU-sportvloer op een houten onderligger

In functie van het gemengde gebruik door school en sportclubs werd een digitaal reservatiesysteem ontwikkeld dat aan de hand de reservaties toegang verleent aan badgehouders en eveneens verlichting en verwarming aanstuurt. Op de manier kan een complex reservatie-rooster in praktijk gebracht zonder permanentie in het gebouw.