Fuifzaal Zwevegem

Bouwheer Gemeentebestuur Zwevegem
Ligging TRANSFO - Zwevegem
Bouwjaar 2008-2009
I.S.M.

Coussee en Goris architects - architectuur
Daidalos Peutz - acoustiek

De inrichting van de gemeentelijke fuifzaal in de voormalige "salle des pompes" was de eerste concrete invulling voor het "TRANSFO"-project in Zwevegem. Dit project voorziet de herbestemming van de verlaten en beschermde electriciteitscentrale van Electrabel. Onder impuls van het architectenbureau Sileghem werd een stuurgroep opgericht met de Gemeente Zwevegem, de Intercommunale Leiedal en de Provincie West-Vlaanderen.
Na een restauratie-fase van de daken van de voornaamste bouwvolumes, vormt de fuifzaal een eerste motor voor de concrete reconversie van de beschermde site.

In samenwerking met de architecten Coussee en Goris werd de fuifzaal geconcipieerd als een autonome "doos in de doos", waarvan de dakplaat opnieuw een bruikbare vloer kan vormen als uitbreiding van de hogergelegen machinezaal. Een rechttoe-rechtaan-materiaalkeuze en vormgeving combineert de robuuste industriële omgeving van de centrale met de behoeften van een hedendaagse fuifzaal. Ribbenbeton, betonblokken en staal zijn hier de voor de hand liggende ingrediënten. Naast het industriële en robuuste karakter van de materialen, was vooral ook hun hoge massa van groot belang in het kader de akoestische problematiek.
Niettegenstaande de strenge beperking van geluidsoverlast naar buiten toe, werd geopteerd om een systeem van zware stalen luiken te voorzien achter de historische ramen. Dit laat toe de zaal overdag te laten overspoelen met daglicht, hetgeen de fuifzaal ineens een dubbelleven als polyvalent zaaltje bezorgt.