Mariënstede

Tehuis voor niet-werkende personen met fysische of mentale handicap

Bouwheer Mariënstede VZW
Ligging Dadizele
Bouwjaar 2010-2011

Mariënstede vzw wenste een voormalig gelijkvloers gebouwtje in het park van Dadizele te herbouwen als dagtehuis voor hun niet-werkende gasten.
Het bestaande paviljoen bevindt zich in een waardevol park, dat volop in heraanleg is, en bij herbouw mogen bestaande bouwoppervlake en volume niet overschreden worden. Er werd gekozen voor een discrete aanwezigheid in het majestueuze park, en daarbij werd gebruik gemaakt van evidente materialen die men in een dergelijke omgeving mag verwachten.
Een licht gedeformeerd lessenaarsdak start laag aan de boszijde, en opent het volume aan de zuidzijde waar het zicht op een mooie weide binnen het Engelse park wordt gecapteerd. Leef- en werkruimtes profiteren optimaal van het daglicht en de uitkijk op het park.
In functie van energetische overwegingen werd een compact, goed geïsoleerd volume ontworpen, met een gedoseerde raamoppervlakte, en gepaste maatregelen tegen oververhitting aan de zuidzijde. Met een maximum aan ecologische verantwoorde bouwmaterialen werd een K30-peil bereikt. Verwarming en energieverbruik werden geoptimaliseerd, zonder daarbij te vervallen in hoogtechnologische installaties.
Maar vooral op de woonkwaliteit van het gebouwtje werd ingezet, om in aansluiting op de filosofie van Mariënstede, een omgeving te creëren die de bewoners als een thuis kunnen ervaren, en niet als een instelling.