Spes Nostra lerarenkamer en onthaal

inrichten van lerarenkamer + bouwen van onthaal

Bouwheer VZW Instituut Spes Nostra
Ligging Heule
Bouwjaar 2012

De verbouwing en inrichting van een gecentraliseerde lerarenkamer en het bouwen van een nieuw onthaal zijn de eerste acties in een masterplan voor de secundaire school Spes Nostra in Heule. Functies die versnipperd waren over de verschillende bouwblokken worden stap per stap logisch gegroepeerd en herschikt in het kader van een nieuwe heldere struktuur voor de site. Voor zowel leerlingen en leerkrachten, als voor externen is de nieuwe schakeling van onthaal, secretariaat en lerarenkamer een verademening inzake toegang en circulatie.

De inrichting van onthaal, rotariaat en lerarenkamer vereiste een volledige ontmanteling van het gelijkvloers van bouwblok E. Deze voormalige klaslokalen werden omgevormd tot één open lerarenkamer, met eigen sanitair en werkkamer.
Grenzend aan dit rotariaat werden rommelige bergingen gesloopt en vervangen door een nieuw onthaalgebouw, waarmee de school ineens een nieuw gezicht aan de straat kreeg.

De lerarenkamer die twee - voorheen gescheiden - afdelingen van de school moest groeperen moest helder en voldoende ruim zijn om de stroom van 120 leerkrachten te verwerken. Een schijnbaar eenvoudige ontwerpopdracht bleek algauw een behoorlijke studie te worden, om dokumenten, leerlingenagenda's, mededelingen, examens, cursussen en zoveel meer op een logische wijze op de juiste plaats te krijgen.
Het geheel werd een frisse wit-bruine lounge, die ergens het midden houdt tussen bibliotheek, werkkamer en lerarenclub...